Wat is Qigong

 

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van Qigong is ongeveer 5000 jaar oud en is vermoedelijk ontstaan en ontwikkeld door sjamanen als een vorm van ” dansen” voor genezing en gezondheid. Door de langdurige strijd met de natuur (kou en vocht) besefte men dat lichaamsbewegingen en verschillende manieren van ademhaling kunnen helpen bij bepaalde klachten en ziektes. De Indiase priester Bodhidarma, wordt gezien als de grondlegger van het Chan-boeddhisme (Zen). Hij vertrok naar China en kwam uiteindelijk terecht in het Sung gebergte waar de Shaolin tempel gevestigd was. Volgens de overlevering trof hij daar monniken aan in fysiek slechte conditie. Zij deden weinig anders dan mediteren en waren daardoor niet fit. Bodhidarma ontwikkelde fysieke oefeningen (Qigong) en een krijgskunst (Kung Fu) om beter aan deze fysieke eisen te voldoen. Later werden meer verschillende krijgskunsten ontwikkeld met Qigong als basis, zoals Tai Chi en Dim Mak.

Wat is Qigong?

Qigong (Chi Kung/ Daoyin) is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde om de gezondheid te verbeteren. Het is een methode voor zelfheling en brengt lichaam en geest weer in balans.  Qigong helpt bij het reguleren van pijn.  

Hoe werkt Qigong?

Lichamelijke bewegingen

Qigong helpt je je lichaam soepeler en sterker te maken. De bewegingen bestaan uit het rekken/strekken van pezen en spieren en het soepel maken van de gewrichten. De doorbloeding verbeterd. Belangrijk is dat je niet over je grenzen heen gaat, zodat er eventueel blessures ontstaan. Leren luisteren naar je lichaam en je fysieke grenzen kennen staan dan ook centraal bij Qi Gong.

Ademhalingstechnieken

Een goede ademhaling is een diepe, gelijkmatige, stille, geruisloze ademhaling. Bij het inademen wordt het lichaam voorzien van zuurstof. Bij het uitademen wordt koolstofdioxide afgevoerd. Hoeveel adem jij per minuut? Een gemiddelde ademhaling in rust is 5 a 6 in-en uitademingen per minuut.

De meeste mensen ademen met hun borst waardoor er vernauwingen ontstaan in de bloedvaten en daardoor minder zuurstof wordt afgegeven aan de cellen. Bij Qigong leren wij de ademhaling meer via de buik te reguleren. Hierdoor kunnen de longen zich verder uitzetten en daardoor meer zuurstof opnemen.  Tijdens de lessen wordt er veel aandacht gegeven om een diepe, lange en zachte ademhaling te realiseren en daarmee het lichaam goed te voeden met zuurstof.

Door onze bewustzijn/aandacht op de ademhaling te richten, laten we onze gedachten los (fang) en ontstaat er song (de afwezigheid van alle onnodige spanning) Hierdoor bereiken we rust (rujing)

Visualisatie

Visualisatie is een onzichtbare kracht die we kunnen gebruiken om een doel te realiseren.  Bij Qigong visualiseren wij de energie die wij cultiveren, beheersen en sturen naar verschillende delen van ons lichaam.

Meditatie

Meditatie is een techniek die je helpt jouw geest ontspannen en helder te krijgen. Door regelmatig te mediteren, geef je je geest de ruimte om even helemaal tot rust te komen (rujing). Dit is belangrijk, want we leiden een druk bestaan met vele spanningen en veel stress. Mediteer je regelmatig, dan wordt je geest gezonder en fitter. Dit betekent dat je beter met de vele spanningen in je leven om kunt gaan. 

Zelfmassage

Door middel van het masseren van belangrijke acupunctuurpunten in ons lichaam.

Wat betekent Qigong?

Qi staat voor ” levensenergie” en Gong betekent de “kunst of vaardigheid”. Je kan het dus vertalen ” als het beheersen van en werken met levensenergie” In de Traditionele Chinese geneeskunde gelooft men dat de oorzaak van ziekte altijd geblokkeerde of stagnerende energie is. Als energie vrij kan stromen in de meridianen en energiekanalen is er geen sprake van ziekte.

Wat wordt bedoelt met levensenergie?

Levensenergie is energie die ervoor zorgt dat een mens, dier of plant kan leven.  In India spreekt men over “Prana”. In Japan “Chi” en in China Qi of Ki. Qi stroomt door ons lichaam over energiebanen (meridianen) die zijn verbonden met onze organen.

Iemand die geen levensenergie meer ervaart, voelt zich vaak somber, moe en depressief.

Qigong leert ons om schone energie op te nemen, vervuilde energie af te stoten en eventuele blokkades in de energiebanen te verwijderen.

5 hoofdstromingen Qigong

Taoïstische Qigong– doelstelling is het in harmonie brengen van het mentale en fysieke lichaam. Kenmerkend is ook het streven naar een lang leven. Het is een mentale en fysieke training.

Boeddhistische Qigong– doelstelling is het onthechten van alle levenskwesties om een zuivere geestelijke toestand te bereiken. De training is vooral een mentale training om je conditie te verhogen, bevat veel medische Qigong.

Medische Qigong– doelstelling is om ziektes en klachten (zowel mentaal als fysiek) te bestrijden en te behandelen, zodat men gezond en vitaal kan leven.

Confuciaanse Qigong– doelstelling is moreel gedrag. Deze mentale training bestaat vooral uit stilzitten en meditatie, het geeft je meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Wushu Qigong onderverdeeld in zachte en harde Qigong

Zachte Qigong: om de innerlijke energie te versterken en te vergroten, zodat men deze energie kan gebruiken in de krijgskunst, bijvoorbeeld Kung Fu, Dim Mak en Tai Chi Chuan.

Harde Qigong: om het hele lichaam of delen ervan zodanig te verharden, dat het fysieke incasseringsvermogen vergroot wordt.